De Bourgogne,

een magische wijnregio

De Bourgogne is een magische wijnregio. De Romeinen wisten het al: het 'terroir' van dit gebied brengt wijnen van uitzonderlijke klasse voort. De monniken brachten vervolgens in de middeleeuwen de wijngaarden op minutieus niveau in kaart. Zij verwonderden zich over de verschillende expressies van dezelfde druif in wijngaarden die slechts enkele meters van elkaar verwijderd zijn...

De oprichter van De Bourgognespecialist is Jan-Wieger Eikema (SDEN 3, vinoloog van de wijnacademie in opleiding). Zijn missie is de magie van de Bourgogne voor iedereen toegankelijk te maken door kwaliteitswijnen uit de Bourgogne aan te bieden én de bijbehorende bijzondere verhalen te vertellen. Op een moderne manier aan de hand van infographics en vlogs, rechtstreeks uit de Bourgogne. Zo komt je glas wijn pas echt tot leven!

IMG-5007 (3).jpg
  • Instagram

Volg De Bourgognespecialist via Instagram!

De wijnmakers

363391_refDetail-0.jpg
363391_refDetail-0.jpg

Het domein Pierre Bourée is gevestigd in Gevrey-Chambertin. In dit befaamde wijndorp in de Côte de Nuits beschikt het domein over een aantal prachtige wijngaarden, zoals de Grand Cru Charmes-Chambertin. Daarnaast is het als enige domein eigenaar van de omheinde wijngaard ‘Clos de la Justice’. Deze ‘monopole’ is het vlaggenschip van de wijnproducent. Als je op zoek bent naar uitzonderlijke rode bewaarwijnen, ben je bij Pierre Bourée aan het juiste adres.

logocamus.jpg

Guillaume Camus heeft vanuit Savigny-les-Beaune de beschikking over wijngaarden met zeer oude wijnstokken in de Côte de Beaune. Veel wijngaarden zijn vlak voor en na de Eerste Wereldoorlog aangeplant door Reine Joly, de overgrootmoeder van Guillaume. Door de oude wijnstokken kenmerken de wijnen zich door sublieme concentratie in de wijnen, wat zorgt voor intense smaakbeleving en een lang bewaarpotentieel. 

P0012238_Domaine-Alain-Chavy-logo.jpg

Alain Chavy produceert vanuit het roemruchte dorpje Puligny-Montrachet uitsluitend witte top-Bourgognes. Bij Alain staat het maken van zeer geconcentreerde wijnen voorop.  De witte wijnen kunnen dan ook lang bewaard worden. Alain zoekt altijd naar de perfecte balans in zijn wijnen: de balans tussen 'het fruit' en 'de mineraliteit'. Alle wijnen worden 1 jaar opgevoed in eikenhouten vaten, alleen de grootte (228 en 400 liter) en het percentage nieuw hout verschillen per cuvée. Broer Jean-Louis maakt verderop in het dorp zijn eigen wijn.

Jean Durup.jpg

Het domein van Jean Durup ligt in de meeste noordelijke wijnregio van de Bourgogne: Chablis. De wijn die hier vandaan komt, staat ook wel bekend als 'oesterwater', omdat de wijn uitstekend bij oesters past én in de ondergrond van de wijngaard oesterfossielen te vinden zijn. Het domein van Jean-Durup beschikt over vele hectaren wijngrond verspreid over Chablis, met de mooiste exposities. De kwaliteit is dan ook zeer constant van hoge kwaliteit. Mineraliteit staat voor dit domein voorop, verwacht hier daarom geen 'houtsmaak': alle wijnen met uitzondering van de grand cru's zijn 100% op roestvrijstalen tanks opgevoed.

Capture2.JPG

Florent Garaudet is een zeer talentvolle wijnmaker in het hart van de Côte de Beaune, in het dorp Monthélie. Het wijnmaken stroomt door zijn bloed. Van vader op zoon, is Florent Garaudet nu de 5e generatie (!) die een deel van het familiedomein cultiveert. 100 meter verderop maakt vader Paul zijn eigen wijn.

Schermafbeelding 2020-10-12 om 14.31.08.

Chantal en Michel Martin werken vanuit Chorey-les-Beaune volledig biologisch en biodynamisch. Het stel produceert op zeer kleine schaal prachtige biologische wijnen. Een gedeelte daarvan komt van eigen land (als domaine) en voor een groeiend deel kopen zij druiven of most van bevriende en kundige kennissen uit de omgeving om hun wijn te maken (als négociant). De wijnen staan over het algemeen bol van het fruit en zijn daarmee 'très gourmand' mét een uitstekende balans.

moreycoffinet.jpg
unnamed (2).png

Morey-Coffinet is een klein maar wereldberoemd domein gelegen in Chassagne-Montrachet. Thibault Morey is zijn vader Michel inmiddels opgevolgd en onder zijn leiding is het domein volledig biologisch gaan werken. De wijngaarden in de Côte de Beaune worden volgens de principes van de biodynamie bewerkt. Geen chemische bestrijdingsmiddelen dus hier. Het topdomein produceert prachtige en zuivere wijnen van het allerhoogste niveau.

Capture3.JPG

Jean-Baptiste Ponsot is gevestigd in het dorpje Rully in de Côte Chalonnaise. Dit dorp wordt langzaamaan door het grotere publiek ontdekt en geroemd voor de ongelooflijke prijs-kwaliteit. De witte wijnen hier kunnen gemakkelijk concurreren met de witte wijnen uit buurregio Côte de Beaune. Grootvader Lucien startte het domein in de jaren 50 van de vorige eeuw. Jean-Baptiste is getrouwd met zijn 'directe concurrent': Marie Jacqueson heeft haar eigen wijndomein aan de andere kant van het dorp.

Dne-Ravaut.jpg

Op de grens van de regio’s Côte de Nuits en Côte de Beaune ligt het domein Gaston & Pierre Ravaut in het dorpje Ladoix-Serrigny. Gelegen aan de voet van de beroemde Corton-heuvel maakt Vincent Ravaut hier prachtige Bourgognewijn: van Bourgogne Aligoté tot en met de beruchte grand cru Corton-Charlemagne. Broer Pierre maakt iets verderop in Ladoix-Serrigny zijn eigen wijn.

Eti-Rebourgeon-copie-2.jpg

Het domein van Michel Rebourgeon maakt al sinds 1552 (!) wijn in Pommard. Uit dit befaamde dorp in de Côte de Beaune komen uitsluitend rode top-Bourgognes. William staat inmiddels aan het roer en met zijn 21 jaar is hij er vroeg bij. Met wijngaarden verspreid over heel Pommard (en Volnay), moet je bij dit adres zijn als je op zoek bent naar een uitstekende rode Bourgognes. Geen reden om verder te zoeken.

jacques-et-nathalie-saumaize.jpg

In de meest zuidelijke regio van de Bourgogne, de Mâconnais, vind je het domein van Jacques Saumaize. Vanuit het dorpje Vergisson, aan de voet van de beroemde rots van Vergisson, maakt Jacques uitsluitend witte Bourgognewijnen, zoals Mâcon, Saint-Véran en Pouilly-Fuissé. Zoon Anthony werkt inmiddels ook als wijnmaker binnen het familiedomein.

thumb_w320h100zc3q60__logo.png

Vanaf 1970 startte oprichter Bernard Hudelot met de exploitatie van Chateau de Villars Fontaine (ook bekend onder de naam Domaine de Montmain). De oude wijngaarden werden in de Middeleeuwen al door monniken bewerkt, onder zorgvuldig toezicht van de hertogen van Bourgondië. Door de afkoeling van het klimaat werd de productie van de wijnen naar de Côte de Nuits verplaatst, 100 meter lager. Tegenwoordig geeft de opwarming van de aarde, als geluk bij een ongeluk, de Hautes-Côtes de Nuits zijn kwalitatieve rijkdom van weleer.  

 

De Bourgogne,

een magische wijnregio

IMG-5007 (3).jpg
  • Instagram

Volg De Bourgognespecialist via Instagram!

De wijnmakers

363391_refDetail-0.jpg
363391_refDetail-0.jpg

Het domein Pierre Bourée is gevestigd in Gevrey-Chambertin. In dit befaamde wijndorp in de Côte de Nuits beschikt het domein over een aantal prachtige wijngaarden, zoals de Grand Cru Charmes-Chambertin. Daarnaast is het als enige domein eigenaar van de omheinde wijngaard ‘Clos de la Justice’. Deze ‘monopole’ is het vlaggenschip van de wijnproducent. Als je op zoek bent naar uitzonderlijke rode bewaarwijnen, ben je bij Pierre Bourée aan het juiste adres.

logocamus.jpg

Guillaume Camus heeft vanuit Savigny-les-Beaune de beschikking over wijngaarden met zeer oude wijnstokken in de Côte de Beaune. Veel wijngaarden zijn vlak voor en na de Eerste Wereldoorlog aangeplant door Reine Joly, de overgrootmoeder van Guillaume. Door de oude wijnstokken kenmerken de wijnen zich door sublieme concentratie in de wijnen, wat zorgt voor intense smaakbeleving en een lang bewaarpotentieel. 

P0012238_Domaine-Alain-Chavy-logo.jpg

Alain Chavy produceert vanuit het roemruchte dorpje Puligny-Montrachet uitsluitend witte top-Bourgognes. Bij Alain staat het maken van zeer geconcentreerde wijnen voorop.  De witte wijnen kunnen dan ook lang bewaard worden. Alain zoekt altijd naar de perfecte balans in zijn wijnen: de balans tussen 'het fruit' en 'de mineraliteit'. Alle wijnen worden 1 jaar opgevoed in eikenhouten vaten, alleen de grootte (228 en 400 liter) en het percentage nieuw hout verschillen per cuvée. Broer Jean-Louis maakt verderop in het dorp zijn eigen wijn.

Jean Durup.jpg

Het domein van Jean Durup ligt in de meeste noordelijke wijnregio van de Bourgogne: Chablis. De wijn die hier vandaan komt, staat ook wel bekend als 'oesterwater', omdat de wijn uitstekend bij oesters past én in de ondergrond van de wijngaard oesterfossielen te vinden zijn. Het domein van Jean-Durup beschikt over vele hectaren wijngrond verspreid over Chablis, met de mooiste exposities. De kwaliteit is dan ook zeer constant van hoge kwaliteit. Mineraliteit staat voor dit domein voorop, verwacht hier daarom geen 'houtsmaak': alle wijnen met uitzondering van de grand cru's zijn 100% op roestvrijstalen tanks opgevoed.

Capture2.JPG

Florent Garaudet is een zeer talentvolle wijnmaker in het hart van de Côte de Beaune, in het dorp Monthélie. Het wijnmaken stroomt door zijn bloed. Van vader op zoon, is Florent Garaudet nu de 5e generatie (!) die een deel van het familiedomein cultiveert. 100 meter verderop maakt vader Paul zijn eigen wijn.

Schermafbeelding 2020-10-12 om 14.31.08.

Chantal en Michel Martin werken vanuit Chorey-les-Beaune volledig biologisch en biodynamisch. Het stel produceert op zeer kleine schaal prachtige biologische wijnen. Een gedeelte daarvan komt van eigen land (als domaine) en voor een groeiend deel kopen zij druiven of most van bevriende en kundige kennissen uit de omgeving om hun wijn te maken (als négociant). De wijnen staan over het algemeen bol van het fruit en zijn daarmee 'très gourmand' mét een uitstekende balans.

moreycoffinet.jpg
unnamed (2).png

Morey-Coffinet is een klein maar wereldberoemd domein gelegen in Chassagne-Montrachet. Thibault Morey is zijn vader Michel inmiddels opgevolgd en onder zijn leiding is het domein volledig biologisch gaan werken. De wijngaarden in de Côte de Beaune worden volgens de principes van de biodynamie bewerkt. Geen chemische bestrijdingsmiddelen dus hier. Het topdomein produceert prachtige en zuivere wijnen van het allerhoogste niveau.

Capture3.JPG

Jean-Baptiste Ponsot is gevestigd in het dorpje Rully in de Côte Chalonnaise. Dit dorp wordt langzaamaan door het grotere publiek ontdekt en geroemd voor de ongelooflijke prijs-kwaliteit. De witte wijnen hier kunnen gemakkelijk concurreren met de witte wijnen uit buurregio Côte de Beaune. Grootvader Lucien startte het domein in de jaren 50 van de vorige eeuw. Jean-Baptiste is getrouwd met zijn 'directe concurrent': Marie Jacqueson heeft haar eigen wijndomein aan de andere kant van het dorp.

Dne-Ravaut.jpg

Op de grens van de regio’s Côte de Nuits en Côte de Beaune ligt het domein Gaston & Pierre Ravaut in het dorpje Ladoix-Serrigny. Gelegen aan de voet van de beroemde Corton-heuvel maakt Vincent Ravaut hier prachtige Bourgognewijn: van Bourgogne Aligoté tot en met de beruchte grand cru Corton-Charlemagne. Broer Pierre maakt iets verderop in Ladoix-Serrigny zijn eigen wijn.

Eti-Rebourgeon-copie-2.jpg

Het domein van Michel Rebourgeon maakt al sinds 1552 (!) wijn in Pommard. Uit dit befaamde dorp in de Côte de Beaune komen uitsluitend rode top-Bourgognes. William staat inmiddels aan het roer en met zijn 21 jaar is hij er vroeg bij. Met wijngaarden verspreid over heel Pommard (en Volnay), moet je bij dit adres zijn als je op zoek bent naar een uitstekende rode Bourgognes. Geen reden om verder te zoeken.

jacques-et-nathalie-saumaize.jpg

In de meest zuidelijke regio van de Bourgogne, de Mâconnais, vind je het domein van Jacques Saumaize. Vanuit het dorpje Vergisson, aan de voet van de beroemde rots van Vergisson, maakt Jacques uitsluitend witte Bourgognewijnen, zoals Mâcon, Saint-Véran en Pouilly-Fuissé. Zoon Anthony werkt inmiddels ook als wijnmaker binnen het familiedomein.

thumb_w320h100zc3q60__logo.png

Vanaf 1970 startte oprichter Bernard Hudelot met de exploitatie van Chateau de Villars Fontaine (ook bekend onder de naam Domaine de Montmain). De oude wijngaarden werden in de Middeleeuwen al door monniken bewerkt, onder zorgvuldig toezicht van de hertogen van Bourgondië. Door de afkoeling van het klimaat werd de productie van de wijnen naar de Côte de Nuits verplaatst, 100 meter lager. Tegenwoordig geeft de opwarming van de aarde, als geluk bij een ongeluk, de Hautes-Côtes de Nuits zijn kwalitatieve rijkdom van weleer.  

De Bourgogne,

een magische wijnregio

De Bourgogne is een magische wijnregio. De Romeinen wisten het al: het 'terroir' van dit gebied brengt wijnen van uitzonderlijke klasse voort. De monniken brachten vervolgens in de middeleeuwen de wijngaarden op minutieus niveau in kaart. Zij verwonderden zich over de verschillende expressies van dezelfde druif in wijngaarden die slechts enkele meters van elkaar verwijderd zijn.

De oprichter van De Bourgognespecialist is Jan-Wieger Eikema, Vinoloog van de Wijnacademie®.

IMG-5007 (3).jpg
  • Instagram

Volg De Bourgognespecialist via Instagram!

De wijnmakers

363391_refDetail-0.jpg
363391_refDetail-0.jpg

Het domein Pierre Bourée is gevestigd in Gevrey-Chambertin. In dit befaamde wijndorp in de Côte de Nuits beschikt het domein over een aantal prachtige wijngaarden, zoals de Grand Cru Charmes-Chambertin. Daarnaast is het als enige domein eigenaar van de omheinde wijngaard ‘Clos de la Justice’. Deze ‘monopole’ is het vlaggenschip van de wijnproducent. Als je op zoek bent naar uitzonderlijke rode Bourgognes, ben je bij Pierre Bourée aan het juiste adres.

logocamus.jpg

Guillaume Camus heeft vanuit Savigny-les-Beaune de beschikking over wijngaarden met zeer oude wijnstokken in de Côte de Beaune. Veel wijngaarden zijn vlak voor en na de Eerste Wereldoorlog aangeplant door Reine Joly, de overgrootmoeder van Guillaume. Door de oude wijnstokken kenmerken de wijnen zich door sublieme concentratie in de wijnen, wat zorgt voor intense smaakbeleving en een lang bewaarpotentieel. 

P0012238_Domaine-Alain-Chavy-logo.jpg

Alain Chavy produceert vanuit het roemruchte dorpje Puligny-Montrachet uitsluitend witte top-Bourgognes. Bij Alain staat het maken van zeer geconcentreerde wijnen voorop.  De witte wijnen kunnen dan ook lang bewaard worden. Alain zoekt altijd naar de perfecte balans in zijn wijnen: de balans tussen 'het fruit' en 'de mineraliteit'. Alle wijnen worden 1 jaar opgevoed in eikenhouten vaten, alleen de grootte (228 en 400 liter) en het percentage nieuw hout verschillen per cuvée. Broer Jean-Louis maakt verderop in het dorp zijn eigen wijn.

Jean Durup.jpg

Het domein van Jean Durup ligt in de meeste noordelijke wijnregio van de Bourgogne: Chablis. De wijn die hier vandaan komt, staat ook wel bekend als 'oesterwater', omdat de wijn uitstekend bij oesters past én in de ondergrond van de wijngaard oesterfossielen te vinden zijn. Het domein van Jean-Durup beschikt over vele hectaren wijngrond verspreid over Chablis, met de mooiste exposities. De kwaliteit is dan ook zeer constant van hoge kwaliteit. Mineraliteit staat voor dit domein voorop, verwacht hier daarom geen 'houtsmaak': alle wijnen met uitzondering van de grand cru's zijn 100% op roestvrijstalen tanks opgevoed.

Capture2.JPG

Florent Garaudet is een zeer talentvolle wijnmaker in het hart van de Côte de Beaune, in het dorp Monthélie. Het wijnmaken stroomt door zijn bloed. Van vader op zoon, is Florent Garaudet nu de 5e generatie (!) die een deel van het familiedomein cultiveert. 100 meter verderop maakt vader Paul zijn eigen wijn.

Schermafbeelding 2020-10-12 om 14.31.08.

Chantal en Michel Martin werken vanuit Chorey-les-Beaune volledig biologisch en biodynamisch. Het stel produceert op zeer kleine schaal prachtige biologische wijnen. Een gedeelte daarvan komt van eigen land (als domaine) en voor een groeiend deel kopen zij druiven of most van bevriende en kundige kennissen uit de omgeving om hun wijn te maken (als négociant). De wijnen staan over het algemeen bol van het fruit en zijn daarmee 'très gourmand' mét een uitstekende balans.

moreycoffinet.jpg
unnamed (2).png

Morey-Coffinet is een klein maar wereldberoemd domein gelegen in Chassagne-Montrachet. Thibault Morey is zijn vader Michel inmiddels opgevolgd en onder zijn leiding is het domein volledig biologisch gaan werken. De wijngaarden in de Côte de Beaune worden volgens de principes van de biodynamie bewerkt. Geen chemische bestrijdingsmiddelen dus hier. Het topdomein produceert prachtige en zuivere wijnen van het allerhoogste niveau.

Capture3.JPG

Jean-Baptiste Ponsot is gevestigd in het dorpje Rully in de Côte Chalonnaise. Dit dorp wordt langzaamaan door het grotere publiek ontdekt en geroemd voor de ongelooflijke prijs-kwaliteit. De witte wijnen hier kunnen gemakkelijk concurreren met de witte wijnen uit buurregio Côte de Beaune. Grootvader Lucien startte het domein in de jaren 50 van de vorige eeuw. 

Dne-Ravaut.jpg

Op de grens van de regio’s Côte de Nuits en Côte de Beaune ligt het domein Gaston & Pierre Ravaut in het dorpje Ladoix-Serrigny. Gelegen aan de voet van de beroemde Corton-heuvel maakt Vincent Ravaut hier prachtige Bourgognewijn: van Bourgogne Aligoté tot en met de beruchte grand cru Corton-Charlemagne. Broer Pierre maakt iets verderop in Ladoix-Serrigny zijn eigen wijn.

Eti-Rebourgeon-copie-2.jpg

Het domein van Michel Rebourgeon maakt al sinds 1552 (!) wijn in Pommard. Uit dit befaamde dorp in de Côte de Beaune komen uitsluitend rode top-Bourgognes. William staat inmiddels aan het roer en met zijn 21 jaar is hij er vroeg bij. Met wijngaarden verspreid over heel Pommard (en Volnay), moet je bij dit adres zijn als je op zoek bent naar een uitstekende rode Bourgognes. Geen reden om verder te zoeken.

jacques-et-nathalie-saumaize.jpg

In de meest zuidelijke regio van de Bourgogne, de Mâconnais, vind je het domein van Jacques Saumaize. Vanuit het dorpje Vergisson, aan de voet van de beroemde rots van Vergisson, maakt Jacques uitsluitend witte Bourgognewijnen, zoals Mâcon, Saint-Véran en Pouilly-Fuissé. Zoon Anthony werkt inmiddels ook als wijnmaker binnen het familiedomein.

Vanaf 1970 startte oprichter Bernard Hudelot met de exploitatie van Domaine de Montmain (voorheen ook bekend onder de naam Chateau de Villars Fontaine). De oude wijngaarden werden in de Middeleeuwen al door monniken bewerkt, onder zorgvuldig toezicht van de hertogen van Bourgondië. Door de afkoeling van het klimaat werd de productie van de wijnen toen naar de Côte de Nuits verplaatst, 100 meter lager. Tegenwoordig geeft het warmer worden van het klimaat de Hautes-Côtes de Nuits juist zijn kwalitatieve rijkdom van weleer.  

Logo Domaine de Montmain Vente de Vins e
Fabien Coche logo.png

Fabien Coche is onderdeel van de wereldberoemde Coche-dynastie in Meursault. Voorheen was het domein ook wel bekend onder de naam Coche-Bizouard. Tot de jaren 40 van de vorige eeuw vormde het domein samen met het befaamde Domaine Coche-Dury zelfs één domein. Fabien maakt prachtige klassieke Meursaults met een uitstekende balans en concentratie. Zijn wijnen kunnen daarom ook voorbeeldig ouderen.

logo_alain_patriarche.png

Alain Patriarche is een klein maar prachtig domein in Meursault. Marc en Maud staan momenteel aan het roer van het domein. Zij produceren Meursaults zoals mensen die van oudsher kennen. Met mooie gebrande hazelnoot- en botertonen, maar altijd met veel fraîcheur. 'Textbook' Meursault waar mensen over de hele wereld altijd naar op zoek zijn. Het domein is een ware diamant in het wereldberoemde dorp dat bekent staat om zijn fabelachtige witte wijn.

Picamelot logo.jpeg

Louis Picamelot is een traditioneel familiebedrijf in Rully, dat zich al bijna 100 jaar bezighoudt met het produceren van hun specialiteit: Crémant de Bourgogne. De mousserende wijnen die hiervandaan komen staan zonder twijfel bekend als één van de allerbeste uit de regio. Er zijn maar weinig wijnmakers die mousserende wijnen maken met zoveel ervaring, kunde en precisie. Alle mousserende wijnen worden hier gemaakt volgens de 'traditionele methode', de meeste prestigieuze en wijze om mousserende wijnen te maken. 

Logo Juillot.webp

Michel Juillot is een van de meeste befaamde domeinen van Mercurey. Het domein staat met name bekend om z'n mooie gestructureerde rode wijnen die doen denken aan de Côte de Nuits, maar er komen ook voorbeeldige witte wijnen vandaan. De wijnen van Juillot zijn traditioneel gemaakt met een lange opvoeding op eikenhout. Deze opvoeding geeft in combinatie met het karakteristieke terroir van Mercurey een prachtige diepte en kruidigheid aan de wijn, met mooie florale tonen van rozen en violet.  

Logo Bouley.jpeg

Pierrick Bouley is een rising star uit Volnay en wordt momenteel bejubeld in de recensies van onder andere Jasper Morris en William Kelley. Hij heeft een rigoureuze visie in de wijngaard en de kelder, wat de laatste jaargangen zijn vruchten heeft afgeworpen. Hij werkt al jaren biologisch en snoeit zijn wijnstokken in de zomer niet, maar maakt in plaats daarvan arcades door het uiteinde van de wijnstok in bogen te vervlechten (‘tressage’). Hierdoor worden de wijnstokken minder gestresst en zijn ze minder vatbaar voor ziektes. Bovendien is gebleken dat het fruit hierdoor in kwaliteit (rijpheid, concentratie, smaakintensiteit) toeneemt. De wijnen hebben daardoor veel concentratie en complexiteit.

guillemot_michel_vire_clesse_quintaine_nv_hq_label.jpeg

Gevestigd in het kleine gehucht Quintaine, worden hier wijnen gemaakt die de appellation Viré-Clessé volledig ontstijgen. Gautier Roussille en zijn vrouw Sophie staan inmiddels aan het roer van het domein en brengen de kwaliteit van de wijnen met hun bestaande vlaggenschip, maar ook met nieuwe micro-terroir gedreven cuvées, naar bijzondere hoogte. Van hun vlaggenschip ‘Quintaine’ via de in amforen opgevoede en rijke ‘Retour à la Terre’ tot de 100 jaar oude wijnstokken van de gelaagde ‘Charleston’. Sinds 1992 (!) biodynamisch.

Logo Cellier aux Moines.png

Voormalig CEO van LVMH Philippe Pascal en voormalig wijnmaker bij Domaine de la Romanée-Conti en Arnoux-Lachaux Guillaume Marko zijn in Givry bezig met iets ongekends. Herplante fijne en zeer fijne pinot noir-stokken zorgen hier in combinatie met échalas en hoge plantdichtheid voor geconcentreerde en complexe wijnen die zeker niet onderdoen voor de Côte de Nuits. Daarnaast heeft het domein de beschikking over prachtige percelen aangeplant met chardonnay in de Côte de Beaune en Côte Chalonnaise.

'De wijn gleed erin als een oester op rolschaatsen'

Art Buchwald

De Bourgogne

Wat betekent het en waar komt het vandaan? Alle info over de kwaliteitsstandaarden & de regio.

Kwaliteitsniveaus

De wijnen uit de Bourgogne zijn in vier kwaliteitsniveaus geclassificeerd:

  1. Grand cru (1-2% van de wijnen)

  2. Premier cru (+-10% van de wijnen)

  3. Village (+-33% van de wijnen)

  4. Regional (+-55% van de wijnen)

 

Een ‘grand cru’-wijn is zeer zeldzaam en kan duizenden euro’s per fles kosten, terwijl een ‘regionale’ Bourgogne al vanaf zo'n 10 euro per fles te verkrijgen is.

Als een wijn geclassificeerd is als een ‘grand cru’ of ‘premier cru’ staat dit nadrukkelijk op het etiket van de fles aangegeven, meestal samen met de naam van de wijngaard, zoals ‘Romanée-Conti grand cru’.

Bij een wijn die als ‘village’ gekwalificeerd is, staat het dorp waar de wijn vandaan komt op het etiket genoemd, zoals ‘Meursault’, al dan niet met de toevoeging van een (premier cru) wijngaard.

Bij wijnen met een ‘regionale’-classificering staat niet het dorp maar alleen de regio op het etiket genoemd, dus bijvoorbeeld ‘Bourgogne Blanc’. De druiven van deze wijn kunnen in dit laatste geval dus uit de hele Bourgogne-regio komen.

Picture2.png
AOC-piramide.png

Het ontstaan van het unieke 'terroir' in Bourgogne