
De Bourgogne,
een magische wijnregio
De Bourgogne is een magische wijnregio. De Romeinen wisten het al: het 'terroir' van dit gebied brengt wijnen van uitzonderlijke klasse voort. De monniken brachten vervolgens in de middeleeuwen de wijngaarden op minutieus niveau in kaart. Zij verwonderden zich over de verschillende expressies van dezelfde druif in wijngaarden die slechts enkele meters van elkaar verwijderd zijn...
De oprichter van De Bourgognespecialist is Jan-Wieger Eikema (SDEN 3, vinoloog van de wijnacademie in opleiding). Zijn missie is de magie van de Bourgogne voor iedereen toegankelijk te maken door kwaliteitswijnen uit de Bourgogne aan te bieden én de bijbehorende bijzondere verhalen te vertellen. Op een moderne manier aan de hand van infographics en vlogs, rechtstreeks uit de Bourgogne. Zo komt je glas wijn pas echt tot leven!
.jpg)
De wijnmakers


Het domein Pierre Bourée is gevestigd in Gevrey-Chambertin. In dit befaamde wijndorp in de Côte de Nuits beschikt het domein over een aantal prachtige wijngaarden, zoals de Grand Cru Charmes-Chambertin. Daarnaast is het als enige domein eigenaar van de omheinde wijngaard ‘Clos de la Justice’. Deze ‘monopole’ is het vlaggenschip van de wijnproducent. Als je op zoek bent naar uitzonderlijke rode bewaarwijnen, ben je bij Pierre Bourée aan het juiste adres.

Guillaume Camus heeft vanuit Savigny-les-Beaune de beschikking over wijngaarden met zeer oude wijnstokken in de Côte de Beaune. Veel wijngaarden zijn vlak voor en na de Eerste Wereldoorlog aangeplant door Reine Joly, de overgrootmoeder van Guillaume. Door de oude wijnstokken kenmerken de wijnen zich door sublieme concentratie in de wijnen, wat zorgt voor intense smaakbeleving en een lang bewaarpotentieel.

Alain Chavy produceert vanuit het roemruchte dorpje Puligny-Montrachet uitsluitend witte top-Bourgognes. Bij Alain staat het maken van zeer geconcentreerde wijnen voorop. De witte wijnen kunnen dan ook lang bewaard worden. Alain zoekt altijd naar de perfecte balans in zijn wijnen: de balans tussen 'het fruit' en 'de mineraliteit'. Alle wijnen worden 1 jaar opgevoed in eikenhouten vaten, alleen de grootte (228 en 400 liter) en het percentage nieuw hout verschillen per cuvée. Broer Jean-Louis maakt verderop in het dorp zijn eigen wijn.

Het domein van Jean Durup ligt in de meeste noordelijke wijnregio van de Bourgogne: Chablis. De wijn die hier vandaan komt, staat ook wel bekend als 'oesterwater', omdat de wijn uitstekend bij oesters past én in de ondergrond van de wijngaard oesterfossielen te vinden zijn. Het domein van Jean-Durup beschikt over vele hectaren wijngrond verspreid over Chablis, met de mooiste exposities. De kwaliteit is dan ook zeer constant van hoge kwaliteit. Mineraliteit staat voor dit domein voorop, verwacht hier daarom geen 'houtsmaak': alle wijnen met uitzondering van de grand cru's zijn 100% op roestvrijstalen tanks opgevoed.

Florent Garaudet is een zeer talentvolle wijnmaker in het hart van de Côte de Beaune, in het dorp Monthélie. Het wijnmaken stroomt door zijn bloed. Van vader op zoon, is Florent Garaudet nu de 5e generatie (!) die een deel van het familiedomein cultiveert. 100 meter verderop maakt vader Paul zijn eigen wijn.

Chantal en Michel Martin werken vanuit Chorey-les-Beaune volledig biologisch en biodynamisch. Het stel produceert op zeer kleine schaal prachtige biologische wijnen. Een gedeelte daarvan komt van eigen land (als domaine) en voor een groeiend deel kopen zij druiven of most van bevriende en kundige kennissen uit de omgeving om hun wijn te maken (als négociant). De wijnen staan over het algemeen bol van het fruit en zijn daarmee 'très gourmand' mét een uitstekende balans.

.png)
Morey-Coffinet is een klein maar wereldberoemd domein gelegen in Chassagne-Montrachet. Thibault Morey is zijn vader Michel inmiddels opgevolgd en onder zijn leiding is het domein volledig biologisch gaan werken. De wijngaarden in de Côte de Beaune worden volgens de principes van de biodynamie bewerkt. Geen chemische bestrijdingsmiddelen dus hier. Het topdomein produceert prachtige en zuivere wijnen van het allerhoogste niveau.

Jean-Baptiste Ponsot is gevestigd in het dorpje Rully in de Côte Chalonnaise. Dit dorp wordt langzaamaan door het grotere publiek ontdekt en geroemd voor de ongelooflijke prijs-kwaliteit. De witte wijnen hier kunnen gemakkelijk concurreren met de witte wijnen uit buurregio Côte de Beaune. Grootvader Lucien startte het domein in de jaren 50 van de vorige eeuw. Jean-Baptiste is getrouwd met zijn 'directe concurrent': Marie Jacqueson heeft haar eigen wijndomein aan de andere kant van het dorp.

Op de grens van de regio’s Côte de Nuits en Côte de Beaune ligt het domein Gaston & Pierre Ravaut in het dorpje Ladoix-Serrigny. Gelegen aan de voet van de beroemde Corton-heuvel maakt Vincent Ravaut hier prachtige Bourgognewijn: van Bourgogne Aligoté tot en met de beruchte grand cru Corton-Charlemagne. Broer Pierre maakt iets verderop in Ladoix-Serrigny zijn eigen wijn.

Het domein van Michel Rebourgeon maakt al sinds 1552 (!) wijn in Pommard. Uit dit befaamde dorp in de Côte de Beaune komen uitsluitend rode top-Bourgognes. William staat inmiddels aan het roer en met zijn 21 jaar is hij er vroeg bij. Met wijngaarden verspreid over heel Pommard (en Volnay), moet je bij dit adres zijn als je op zoek bent naar een uitstekende rode Bourgognes. Geen reden om verder te zoeken.

In de meest zuidelijke regio van de Bourgogne, de Mâconnais, vind je het domein van Jacques Saumaize. Vanuit het dorpje Vergisson, aan de voet van de beroemde rots van Vergisson, maakt Jacques uitsluitend witte Bourgognewijnen, zoals Mâcon, Saint-Véran en Pouilly-Fuissé. Zoon Anthony werkt inmiddels ook als wijnmaker binnen het familiedomein.

Vanaf 1970 startte oprichter Bernard Hudelot met de exploitatie van Chateau de Villars Fontaine (ook bekend onder de naam Domaine de Montmain). De oude wijngaarden werden in de Middeleeuwen al door monniken bewerkt, onder zorgvuldig toezicht van de hertogen van Bourgondië. Door de afkoeling van het klimaat werd de productie van de wijnen naar de Côte de Nuits verplaatst, 100 meter lager. Tegenwoordig geeft de opwarming van de aarde, als geluk bij een ongeluk, de Hautes-Côtes de Nuits zijn kwalitatieve rijkdom van weleer.
De Bourgogne,
een magische wijnregio
.jpg)
De wijnmakers


Het domein Pierre Bourée is gevestigd in Gevrey-Chambertin. In dit befaamde wijndorp in de Côte de Nuits beschikt het domein over een aantal prachtige wijngaarden, zoals de Grand Cru Charmes-Chambertin. Daarnaast is het als enige domein eigenaar van de omheinde wijngaard ‘Clos de la Justice’. Deze ‘monopole’ is het vlaggenschip van de wijnproducent. Als je op zoek bent naar uitzonderlijke rode bewaarwijnen, ben je bij Pierre Bourée aan het juiste adres.

Guillaume Camus heeft vanuit Savigny-les-Beaune de beschikking over wijngaarden met zeer oude wijnstokken in de Côte de Beaune. Veel wijngaarden zijn vlak voor en na de Eerste Wereldoorlog aangeplant door Reine Joly, de overgrootmoeder van Guillaume. Door de oude wijnstokken kenmerken de wijnen zich door sublieme concentratie in de wijnen, wat zorgt voor intense smaakbeleving en een lang bewaarpotentieel.

Alain Chavy produceert vanuit het roemruchte dorpje Puligny-Montrachet uitsluitend witte top-Bourgognes. Bij Alain staat het maken van zeer geconcentreerde wijnen voorop. De witte wijnen kunnen dan ook lang bewaard worden. Alain zoekt altijd naar de perfecte balans in zijn wijnen: de balans tussen 'het fruit' en 'de mineraliteit'. Alle wijnen worden 1 jaar opgevoed in eikenhouten vaten, alleen de grootte (228 en 400 liter) en het percentage nieuw hout verschillen per cuvée. Broer Jean-Louis maakt verderop in het dorp zijn eigen wijn.

Het domein van Jean Durup ligt in de meeste noordelijke wijnregio van de Bourgogne: Chablis. De wijn die hier vandaan komt, staat ook wel bekend als 'oesterwater', omdat de wijn uitstekend bij oesters past én in de ondergrond van de wijngaard oesterfossielen te vinden zijn. Het domein van Jean-Durup beschikt over vele hectaren wijngrond verspreid over Chablis, met de mooiste exposities. De kwaliteit is dan ook zeer constant van hoge kwaliteit. Mineraliteit staat voor dit domein voorop, verwacht hier daarom geen 'houtsmaak': alle wijnen met uitzondering van de grand cru's zijn 100% op roestvrijstalen tanks opgevoed.

Florent Garaudet is een zeer talentvolle wijnmaker in het hart van de Côte de Beaune, in het dorp Monthélie. Het wijnmaken stroomt door zijn bloed. Van vader op zoon, is Florent Garaudet nu de 5e generatie (!) die een deel van het familiedomein cultiveert. 100 meter verderop maakt vader Paul zijn eigen wijn.

Chantal en Michel Martin werken vanuit Chorey-les-Beaune volledig biologisch en biodynamisch. Het stel produceert op zeer kleine schaal prachtige biologische wijnen. Een gedeelte daarvan komt van eigen land (als domaine) en voor een groeiend deel kopen zij druiven of most van bevriende en kundige kennissen uit de omgeving om hun wijn te maken (als négociant). De wijnen staan over het algemeen bol van het fruit en zijn daarmee 'très gourmand' mét een uitstekende balans.

.png)
Morey-Coffinet is een klein maar wereldberoemd domein gelegen in Chassagne-Montrachet. Thibault Morey is zijn vader Michel inmiddels opgevolgd en onder zijn leiding is het domein volledig biologisch gaan werken. De wijngaarden in de Côte de Beaune worden volgens de principes van de biodynamie bewerkt. Geen chemische bestrijdingsmiddelen dus hier. Het topdomein produceert prachtige en zuivere wijnen van het allerhoogste niveau.

Jean-Baptiste Ponsot is gevestigd in het dorpje Rully in de Côte Chalonnaise. Dit dorp wordt langzaamaan door het grotere publiek ontdekt en geroemd voor de ongelooflijke prijs-kwaliteit. De witte wijnen hier kunnen gemakkelijk concurreren met de witte wijnen uit buurregio Côte de Beaune. Grootvader Lucien startte het domein in de jaren 50 van de vorige eeuw. Jean-Baptiste is getrouwd met zijn 'directe concurrent': Marie Jacqueson heeft haar eigen wijndomein aan de andere kant van het dorp.

Op de grens van de regio’s Côte de Nuits en Côte de Beaune ligt het domein Gaston & Pierre Ravaut in het dorpje Ladoix-Serrigny. Gelegen aan de voet van de beroemde Corton-heuvel maakt Vincent Ravaut hier prachtige Bourgognewijn: van Bourgogne Aligoté tot en met de beruchte grand cru Corton-Charlemagne. Broer Pierre maakt iets verderop in Ladoix-Serrigny zijn eigen wijn.

Het domein van Michel Rebourgeon maakt al sinds 1552 (!) wijn in Pommard. Uit dit befaamde dorp in de Côte de Beaune komen uitsluitend rode top-Bourgognes. William staat inmiddels aan het roer en met zijn 21 jaar is hij er vroeg bij. Met wijngaarden verspreid over heel Pommard (en Volnay), moet je bij dit adres zijn als je op zoek bent naar een uitstekende rode Bourgognes. Geen reden om verder te zoeken.

In de meest zuidelijke regio van de Bourgogne, de Mâconnais, vind je het domein van Jacques Saumaize. Vanuit het dorpje Vergisson, aan de voet van de beroemde rots van Vergisson, maakt Jacques uitsluitend witte Bourgognewijnen, zoals Mâcon, Saint-Véran en Pouilly-Fuissé. Zoon Anthony werkt inmiddels ook als wijnmaker binnen het familiedomein.

Vanaf 1970 startte oprichter Bernard Hudelot met de exploitatie van Chateau de Villars Fontaine (ook bekend onder de naam Domaine de Montmain). De oude wijngaarden werden in de Middeleeuwen al door monniken bewerkt, onder zorgvuldig toezicht van de hertogen van Bourgondië. Door de afkoeling van het klimaat werd de productie van de wijnen naar de Côte de Nuits verplaatst, 100 meter lager. Tegenwoordig geeft de opwarming van de aarde, als geluk bij een ongeluk, de Hautes-Côtes de Nuits zijn kwalitatieve rijkdom van weleer.
De Bourgogne,
een magische wijnregio
De Bourgogne is een magische wijnregio. Dit gebied brengt wijnen van uitzonderlijke klasse voort. De monniken brachten al in de middeleeuwen de wijngaarden op minutieus niveau in kaart. Zij verwonderden zich over de verschillende expressies van dezelfde druif in wijngaarden die slechts enkele meters van elkaar verwijderd zijn.
De oprichter van De Bourgognespecialist is Jan-Wieger Eikema, Vinoloog van de Wijnacademie®.
.jpg)
De wijnmakers

Louis Picamelot | Crémant de Bourgogne
Louis Picamelot is een familiebedrijf dat zich al 100 jaar exclusief richt op het produceren van Crémant de Bourgogne. Deze mousserende wijnen staan zonder meer bekend als één van de allerbeste in de Bourgogne. De crémants worden met veel ervaring, kunde en precisie geproduceerd. Alle mousserende wijnen worden gemaakt volgens de 'traditionele methode', net zoals in Champagne.

Jean Durup | Chablis
Het domein van Jean Durup ligt in de meest noordelijke wijnregio van de Bourgogne: Chablis. Het domein van Jean-Durup beschikt daar over wijngaarden verspreid over het hele dorp, met de beste exposities – vaak dichtbij of grenzend aan de premier cru’s en Grand Cru’s. De wijnen zijn dan ook zeer constant van hoge kwaliteit. Mineraliteit staat voor dit domein voorop: de wijnen combineren frisheid met rondeur.


Pierre Bourée | Gevrey-Chambertin
Domein Pierre Bourée is sinds 1864 gevestigd in Gevrey-Chambertin. In dit befaamde dorp in de Côte de Nuits beschikt het domein over een reeks prachtige wijngaarden, waaronder de Grand Cru Charmes-Chambertin. Daarnaast is Pierre Bourée de enige eigenaar van wijngaard ‘Clos de la Justice’. Deze ‘monopole’ vormt daarmee het vlaggenschip van de wijnproducent. Het domein produceert klassieke Côte de Nuits-wijnen, met veel verfijning en complexiteit. De vinificatie geschiedt ‘en grappes entières’ (met hele trossen) en de opvoeding vindt gedurende 12-18 maanden plaats in eikenhouten vaten.

Château de la Tour | Vougeot – Biologisch en biodynamisch
Een iconisch domein binnen de muren van Grand Cru-wijngaard Clos de Vougeot. Het is het enige wijn producerende domein dat gelegen is ín de befaamde Grand Cru – wat Château de la Tour een echte Clos de Vougeot-specialist maakt. De nieuwe generatie, Edouard Labet, heeft het stokje inmiddels van zijn vader overgenomen. En niet zonder succes. Het domein is inmiddels biologisch gecertificeerd, werkt via de principes van de biodynamie én heeft sinds dit jaar een tweede ster verworven in de befaamde Guide des Meilleurs Vins de France 2025 van La Revue de Vin de France.

Camus-Bruchon | Savigny-les-Beaune
Guillaume Camus beschikt over wijngaarden met zeer oude wijnstokken rondom Savigny-les-Beaune. De meeste zijn al rond de Eerste Wereldoorlog aangeplant door zijn overgrootmoeder. Mede met dank aan deze très vieilles vignes kenmerken de wijnen van Camus zich door uitstekende concentratie, complexe aroma’s en prachtig opleg-potentieel.

Michel Rebourgeon | Pommard
De familie van Michel Rebourgeon maakt al sinds 1552 wijn in Pommard. De 24-jarige wijnmaker William Whitehead staat inmiddels aan het roer en maakt prachtige verfijnde witte en rode wijnen.

Pierrick Bouley | Volnay – Biologisch en biodynamisch
Pierrick Bouley is een rising star uit Volnay. Hij is een visionair, zowel in de wijngaard als in de kelder. Die aanpak heeft zijn vruchten afgeworpen. Hij werkt al jaren biologisch, snoeit laat in de winter en niet in de zomer. Hij kiest er in plaats daarvan voor om het uiteinde van de wijnstok op verhoogde geleidingspalen in bogen te vervlechten (tressage). Een zeer arbeidsintensief proces dat zorgt voor minder stress en ziektes van de wijnstokken. Hierdoor neemt het fruit in rijpheid, concentratie en smaakintensiteit toe. De wijnen zijn hierdoor zeer verfijnd en complex.

Buisson-Charles | Meursault
Buisson-Charles is een domein uit de kopgroep in Meursault. De nieuwe generatie wijnmaker van het domein, Louis Essa, brengt het domein momenteel eigenhandig naar een volgend niveau. De wijnen zijn onder zijn leiding nog verfijnder geworden. Ze staan bekend om de bijzondere spanning tussen perfecte rijpheid en zinderende aciditeit, met een indrukwekkende lengte en concentratie. Volgens vakblad Bourgogne Aujourd’hui de beste single vineyard village en premier cru Meursault van jaargang 2022.

Fabien Coche | Meursault
Fabien Coche stamt af van de beroemde Coche-dynastie in Meursault. Vroeger stond het domein bekend onder de naam Coche-Bizouard. Fabien is de neef van Raphaël Coche van Coche-Dury. Fabien maakt prachtige klassieke Meursaults met een uitstekende balans en concentratie. De wijnen kenmerken zich door een verfijnde reductie met mooie fraîcheur in hun jeugd en kunnen ook voorbeeldig ouderen.

Alain Patriarche | Meursault
Alain Patriarche is een prachtig domein in Meursault, waar het echtpaar Marc en Maud Piot momenteel gezamenlijk aan het roer staan. Zij produceren zeer geconcentreerde Meursaults met mooie tonen van witte perzik, hazelnoot en boter – maar altijd met de kenmerkende fraîcheur: ‘textbook' Meursault.
.jpeg)
Alain Chavy | Puligny-Montrachet
Alain Chavy cultiveert een prachtig familiedomein in Puligny-Montrachet. De naam van het domein draagt Alains naam, maar zoon Corentin is inmiddels volledig betrokken. Hun stijl is très Puligny: zeer verfijnde witte Bourgognes met florale tonen en goede fraîcheur. Dit domein behoort al geruime tijd tot de top.
.jpeg)
Morey-Coffinet | Chassagne-Montrachet – Biologisch en biodynamisch
Morey-Coffinet is een domein gelegen in Chassagne-Montrachet. Onder leiding van wijnmaker Thibault Morey is het domein volledig biologisch en biodynamisch gaan werken. Het domein behoort inmiddels tot de absolute top van de Côte de Beaune. Dit zijn prachtige zuivere wijnen van het allerhoogste niveau, zowel in wit als rood.

Jean-Baptiste Ponsot | Rully
Jean-Baptiste Ponsot is gevestigd in het dorpje Rully in de Côte Chalonnaise. De witte wijnen zijn rijke, geconcentreerde Bourgognes die zonder twijfel kunnen concurreren met de grote wijnen uit de buurregio Côte de Beaune. Zijn rode wijnen maken een veel kleiner deel uit van de totale productie, maar zijn minstens net zo indrukwekkend en verfijnd als de witte wijnen.

Michel Juillot | Mercurey
Michel Juillot is een van de klassieke domeinen die het dorpje Mercurey op de kaart heeft gezet. Het domein staat bekend om z'n mooie uitgebalanceerde witte en rode Bourgognes. De wijnen van Juillot zijn traditioneel gemaakt en geven in combinatie met het karakteristieke terroir van Mercurey de wijnen een prachtige rijkheid.

Domaine du Cellier aux Moines | Givry – Biologisch en biodynamisch
De voormalig CEO van LVMH, Philippe Pascal, en de voormalig wijnmaker van Romanée-Conti en Arnoux-Lachaux, Guillaume Marko, gooien hoge ogen in Givry. Pinot Fin-wijnstokken zorgen hier in combinatie met échalas en hoge plantdichtheid voor geconcentreerde en complexe wijnen die inmiddels behoren tot de top van de Bourgogne.

Domaine Guillemot-Michel | Viré-Clessé – Biologisch en biodynamisch
Gevestigd in het kleine dorpje Quintaine, worden hier wijnen gemaakt die de appellation Viré-Clessé volledig ontstijgen. Van hun vlaggenschip ‘Quintaine’ via de in amforen opgevoede en rijke ‘Retour à la Terre’ tot de 100 jaar oude wijnstokken van de gelaagde ‘Charleston’. Sinds 1992 biodynamisch.

Jacques Saumaize | Vergisson
Jacques en Nathalie Saumaize zijn gevestigd in de Mâconnais. Aan de voet van de iconische Roche de Vergisson produceren zij hier uitsluitend witte Bourgognes. Zoon Anthony is inmiddels verantwoordelijk als wijnmaker en heeft de nodige biologische en biodynamische invloeden ingebracht. Hier worden prachtige zuivere Mâcon, Saint-Véran en Pouilly-Fuissé gemaakt. Het domein behoort al jaren tot de top van de zuidelijke Bourgogne.

Domaine Mont Bessay | Juliénas – Biologisch en biodynamisch
Een nieuw domein van Domaine du Cellier aux Moines uit Givry (zie bovenstaand) in de Beaujolais. Zoals gewend van de familie Pascal en Marko mikken zij alleen op het allerbeste. Een top-Beaujolais van uitzonderlijk hoog allooi, in Bourgondische stijl.
De Bourgogne
Wat betekent het en waar komt het vandaan? Alle info over de kwaliteitsstandaarden & de regio.
Kwaliteitsniveaus
De wijnen uit de Bourgogne zijn in vier kwaliteitsniveaus geclassificeerd:
-
Grand cru (1-2% van de wijnen)
-
Premier cru (+-10% van de wijnen)
-
Village (+-33% van de wijnen)
-
Regional (+-55% van de wijnen)
Een ‘grand cru’-wijn is zeer zeldzaam en kan duizenden euro’s per fles kosten, terwijl een ‘regionale’ Bourgogne al vanaf zo'n 10 euro per fles te verkrijgen is.
Als een wijn geclassificeerd is als een ‘grand cru’ of ‘premier cru’ staat dit nadrukkelijk op het etiket van de fles aangegeven, meestal samen met de naam van de wijngaard, zoals ‘Romanée-Conti grand cru’.
Bij een wijn die als ‘village’ gekwalificeerd is, staat het dorp waar de wijn vandaan komt op het etiket genoemd, zoals ‘Meursault’, al dan niet met de toevoeging van een (premier cru) wijngaard.
Bij wijnen met een ‘regionale’-classificering staat niet het dorp maar alleen de regio op het etiket genoemd, dus bijvoorbeeld ‘Bourgogne Blanc’. De druiven van deze wijn kunnen in dit laatste geval dus uit de hele Bourgogne-regio komen.

